Kaart van Nederland

Kaart centreren

Nederland is een aan de Noordzee gelegen land in West-Europa. Met enkele Caribische eilanden als bijzondere gemeente – Bonaire, Sint Eustatius, en Saba- en de Caribische (ei)landen Aruba, Curaçao, en Sint Maarten vormt het het Koninkrijk der Nederlanden. Samen met België en Luxemburg vormt het de Benelux, en het grenst in het Oosten aan Duitsland. Duitsland, Nederland, en België komen samen in het zogeheten Drielandenpunten in het uiterste zuiden van Nederland, in het plaatsje Vaals in de provincie Limburg. Qua oppervlak is het een van de kleinere landen in Europa.

Nederland

Het Europese deel van Nederland bestaat uit 12 provincies: Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Zuid-Holland, Utrecht, en Zeeland. Nederland heeft een aantal grote rivieren: de Nederrijn, Lek, Waal, Merwede, en Maas.

De hoofdstad is Amsterdam in de provincie Noord-Holland, de tweede grote stad is Rotterdam in provincie Zuid-Holland, maar de Nederlandse regering zetelt in de stad Den Haag in Zuid-Holland. Andere grote, en bekende, steden zijn Utrecht, Eindhoven, Maastricht en Almere. De oudste stad van Nederland is Nijmegen, in Gelderland. De officiële voertaal is het Nederlands, maar er zijn ook veel streekdialecten (bijv. het Limburgs) en in Friesland geldt nog een tweede officiële taal – het Fries.